fredag 1. februar 2013

Lab for design thinkers in Tromsø

Tromsø University Business School launched yesterday a lab for design thinkers. This is the first of its kind in Norway.


The persons behind it are Federico Lozano and Uladzimir Kamovich

The lab is  "a brand-new hub at Tromsø University for hands-on co-creating, co-learning, and 'co-nnecting' through design thinking.  Our doors are open to any individual or organization interested in innovating, prototyping, tinkering or designing.  Students, faculty, entrepreneurs, company managers:  welcome to our space and community! "http://www.thedtlab.com

I got to know Federico  through a common friend (Heidi Johansen) and we soon realized that both our projects were about the same thing, making the northern part of Norway  a more design oriented place. We are now planing on having some projects together. We still do not know how, but we will figure it out soon!



 (foto: Erik Widerøe)

Article in Nordlys newspaper:

Ny design-lab ved UIT Skal hjelpe næringslivet med å skape bedre produkter og tjenester.

av: Rune Alexandersen

 Federico Lozano ved UIT inviterer næringsliv og befolkning til kollektiv idé-dugnad for å løse problemene vi ikke visste vi hadde. Det høres kanskje fjernt ut, men den nye «Lab for Design Thinkers» ved Universitetet i Tromsø er egentlig noe for folk flest.

– Mange produsenter og bedrifter i Norge er opptatt av produktet og tjenesten, men design-tenkning handler om at vi heller burde spørre konsumentene og brukerne hva de har bruk for, sier Federico Lozano til Nordlys.

Meksikaneren er oppvokst i USA, kom til Tromsø for halvannet år siden, og debuterte like godt med å vinne utdanningsprisen på Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved Universitetet i Tromsø (UIT) i fjor. Nå er han en av initiativtakerne bak Norges første laboratorium for design-tenkere. Prosjektet er foreløpig finansiert av Universitetet i Tromsø. Pengene går til lokaler og innkjøp av materialer.
Prøving og feiling
– Design-tenkere er ikke redde for å feile. Vi utvikler produkter og tjenester gjennom prøving og feiling, utvikle prototyper, teste dem på forbrukerne, få tilbakemelding, forbedre produktet og så, etter seks måneder har vi et mye bedre produkt enn om vi hadde brukt seks måneder på å lese en bok og lage en strategiplan, sier Lozano.
Han er til daglig foreleser ved praktisk entrepenørskap ved Handelshøgskolen i Tromsø. En av hans tidligere studenter, Uladzimir Kamovich, er med på oppstarten av laben.
Bruker det hver dag
– Jeg ble forelsket i design-tenkningen som student under Federico. Det hjalp meg til å se verden på en annen måte. Jeg bruker tankesettet hver dag i mitt liv. Før var jeg redd for å feile, men nå tør jeg ta utfordringer på en ny måte, sier hviterussiske Kamovich, som har bodd seks måneder i Tromsø, men allerede føler seg hjemme.
Gründerfilosofien og tankesettet som har tatt USA med storm, kommer opprinnelig fra Palo Alto i California, og ble satt i system ved Stanford University i California. Lozano, som karakteriserer seg som en «prakademiker» - en praktisk anlagt akademiker, altså, ble kjent med design-tenkningen da han studerte ved samme universitet.
– Øke innovasjonen
– Målet med laben er å øke innovasjonen og kreativiteten i nordnorske bedrifter. Det kan være en «hub» hvor bedrifter kan møte studenter, det vil være en plass for kreativt samarbeid, læring og en møteplass. Det vil være åpent for alle, lover Lozano.
– Hvilke typer mennesker vil dere ha på besøk?
– Svaret er egentlig alle typer, men for å være litt mer konkret: alle som klør etter å forbedre en ting, et produkt, en prosess eller et samfunn. De som har tid, et ønske og vilje til å endre noe, sier Lozano.
Han er ikke redd for at de må tvinge fram kreativitet i den nordnorske befolkningen.
– Alle er kreative
– Alle har kreativitet, men ikke alle vet det. Norge er det minst innovative landet i Skandinavia. Folk spør seg kanskje «hvorfor fikse noe som ikke er ødelagt?», når man kan spørre «hvordan skal jeg forbedre noe som allerede er bra?», sier Lozano.
I første omgang er målet å bergta Tromsøs befolkning. Men ettersom laben er den første i Norge, har den også fått oppmerksomhet fra?andre universitetsbyer.
– Både NTNU i Trondheim og NHH i Bergen vet om prosjektet, og er interesserte i det, forteller Lozano.
Han tror også fusjonen mellom Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø vil være med på å gjøre laben til noe hele Nord-Norge kan nyte godt av.
Torsdag kveld klokka halv seks er det oppstartsmøte i Teorifagsbygget på UIT.
Hvis Kamovich og Lozano får det som de vil, blir møtet fullt av:
– Nysgjerrige, entusiastiske, utålmodige folk med «maur i buksene»!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar