fredag 12. september 2014

Støtterklæringer og sukseeshistorier !




”Verk har samarbeidet med NODA i forbindelse med arrangementet "Påfyll" våren 2014. Eventen fant sted i Verk sinegallerilokaler i Hammerfest sentrum. Gjennom " Påfyll" fikk Verk og Hammerfest oppleve et inspirerende foredrag med påfølgende debatt. I tillegg til faglig påfyll fikk vi utvidet vårt nettverk og muligheten til å bli kjent med NODA. For oss har hele prosessen vært svært positiv og vi ønsker flere slike samarbeidsprosjekter velkommen!”  
Edel Maria Brynjulfsen
VERK, Hammerfest

”For meg representerer Påfyll et viktig arrangement for å løfte frem design og arkitektur som en viktig bidragsyter i samfunsutviklingen i nordområdene. Arrangementet fungerer både som en arena for å formidle tanker og visjoner rundt samfunnsbygging, kommunikasjon og våre bygde omgivelser. Samtidig som det fungerer som en smelteigel for designere og arkitekter opp mot industri og næringsliv i landsdelen. Et godt eksempel på Påfylls innvirkning fikk jeg selv erfare, da jeg holdt et innlegg om design for fremtiden i forbindelse med første Påfyll arrangement. I salen var både designere. arkitekter, næringslivsrepresentanter, grundere og politikere. Dette førte til at jeg fikk gjort meg selv og mitt virke synlig, noe som igjen førte til et utvidet nettverk i tillegg til konkrete planer for samarbeid om spennende, innovative prosjekter. Jeg er derfor nå i gang med utvikling av løsninger for Tromsø firmaet Insentivia AS, som arbeider med verdens første norskproduserte nettbrettløsninger. Dette viser hvor viktig Påfyll er, som en katalysator for nytenking og utvikling i og for nordområdene.” 
Kyrre M. Kalseth
Industridesigner, Gratangen

”NODA (Nordnorsk Design- og arkitektursenter), ved Michele Widerøe, har startet opp et prosjekt som betyr mye for meg som grafisk designer, og for hele det faglige miljøet i Tromsø by. Jeg har tidligere jobbet i reklamebyrået Rød Tråd, og allerede da savnet jeg en arena der bransjen kunne møtes, bli kjent og utveksle erfaringer. Det eneste møtepunktet fant sted oktober én gang i året, under designseminaret Design vs Music (i regi av designbyrået Tank og festivalen Insomnia). Jeg kjente til alle logoene til de forskjellige byråene i byen - men ante ikke hvordan menneskene bak dem så ut.Nå som jeg er selvstendig næringsdrivende melder dette behovet seg tydeligere. Jeg savnet, og savner fremdeles, å kunne snakke med andre i bransjen, og bli kjent med flere innad miljøet. Men med NODA har nå det statiske designmiljøet i byen sakte begynt å endre seg. Jeg har vært på to PÅFYLL i regi av NODA, som i tillegg til det sosiale, også gir faglig påfyll. På forrige PÅFYLL fikk jeg delt ut flere visittkort, og jeg har møtt gamle kjente innen bransjen, likesinnede (selvstendige næringsdrivende), og forhåpentligvis nye kunder. Foredragene som har blitt holdt på bransjetreffene er bestandig like inspirerende, og jeg ser på det som et faglig energipåfyll. Jeg gleder meg veldig mye til å se fortsettelsen av NODA-prosjektet, og håper alle innser hvor utrolig viktig det er for design-og arkitekturmiljøet i byen at et slikt prosjekt kan få lov til å fortsette å utvikle seg. Dette er høyt savnet! Det ser man bare på den høye oppslutningen på PÅFYLL arrangementene.” 
Tonje Helen Karlsen
Grafiskdesigner, Tromsø

"Jeg har ett nytt etablert fotobedrift i Tromsø som heter Kristina Schröder Photography som jeg driver ved siden av min stilling som arkitekt. Jeg har startet bedriften i begynnelsen av 2014 og det er spesiell i startfasen veldig viktig å få oppdragsgiver og kontakter. Jeg har etterhvert lyst å jobbe mer som fotograf og det har vært veldig nyttig ha NODA som oppdragsgiver i begynnelsen - både for å få opprag men også for å komme i kontakt med folk i bransjen. Jeg har til nå tatt flere ganger arrangementbilder av NODAS foredragskvelder „PÅFYLL“ og i tillegg tok jeg bilder av lanseringen av WorksThatWork-magasinet og en samtidig arrangert workshop som var i mars 2014 i Tromsø.
I følge av dette fikk jeg også en oppdrag for å ta ett bilde for den neste WorksThatWork-uttgaven som blir snart publisert. NODA er en viktig møteplass for designere og arkitektene i Nord Norge. Jeg er veldig glad for at jeg fikk i tillegg til faglig påfyll også muligheter å bidra med fotografi og at jeg fikk flere oppdrag i forbindelse med arrangementene som ble avhold."

Kristina Schrøder, Fotograf, Tromsø

Takket være NODA, har Steinsvik arkitektkontor fått et stort og viktig oppdrag: ”NODA er en viktig ressurs for oss som driver i fagfeltet design og arkitektur fordi NODAs oppgave er å synliggjøre våre fag ut i markedet. NODA er en pådriver for å understreke hvor viktig det er at fagfolk blir benyttet i oppgaver som handler om design og arkitektur. Helt konkret kan oppdragsgivere henvende seg til NODA for å få råd om anskaffelser av design og arkitekturtjenester. NODAs oppgave blir i så måte å ha oversikt over hvilken kompetanse som finnes i markedet, men de kan også ha en rådgiverrolle i forhold til å utrede hvilke tjenester oppdragsgiveren har. Vi mener det er nyttig å ha en slik aktør i markedet som kan hjelpe både private og offentlige over terskelen det av og til er å kontakte profesjonelle.”
Terese Simonsen
Steinsviks arkitektkontor

Takket være NODA kunne Tromsø Kommune V/fritid tilby en komplett tilbud for barn under UKM-uke 2014
Tromsø kommune V/Fritid vil takke NODA for et flott samarbeid mht. Ungdommens Kulturmønstring (UKM) i Tromsø 2014. UKM er et nettverk av små lokale festivaler, hvor ungdom kan delta med alle slags ulike kulturuttrykk, og som ender opp med en nasjonal mønstring og også muligheter for representasjon som UKM-ambassadører utenfor landets grenser. I Tromsø ble fjorårets UKM avholdt på Tromstun skole, hvor både musikk, film, kunst (tegning, maling og keramikk), dans, artistutvikling og workshops i låtskriving var blant ingrediensene. I tillegg ble design og arkitektur for første gang inkludert i uka, gjennom et samarbeid med NODA. NODA hadde ansvaret for et design- og arkitekturverksted for barn, med et mål om å skape interesse og nysgjerrighet for design og arkitektur blant unge. Dette målet må definitivt kunne sies å ha blitt oppfylt gjennom spennende og innholdsrike dager denne uka. Det var utelukkende positive tilbakemeldinger fra barna som deltok på kurset og deres foresatte. Vi som arrangør av UKM i Tromsø, er takknemlige for NODA`s flotte initiativ, noe som helt klart var med på å gjøre UKM-2014 til den mest innholdsrike og beste lokalmønstringen vi har avholdt her i Tromsø.
Vi oppfatter NODA som genuint interessert i barn og unge som målgruppe, og som en organisasjon som er ryddig, enkel og motiverende å samarbeide med. Vi ønsker derfor å videreføre vårt samarbeid med NODA også i 2015, og har allerede avtalt et nytt verksted for UKM-2015.
Jonny R Hanssen
Leder Fritid, Tromsø Kommune


Takket være NODA har en nyetablert arkitekt fått et større nettverk: "NODA er et initiativ vi alle trenger i denne regionen. NODA hjelpe oss til å sosialisere med andre mennesker som er interessert i faget og skaper et sosialt nettverk der alle kan være med. NODA vil holde oss informert og oppdatert. og ikke minst skape et rom for læring og faglig debatt. Jeg håper å være en del av dette prosjektet, slik at vi kan samarbeide med et design- og arkitektursenter i nord". 
Daniel Sierra Polanco
Nyinnflyttet Arkitekt 

Takket være NODA har Mer Film fått en vellykket visning i Tromsø: ”I forbindelse med lansering av arkitekturfilmen Cathedrals of Culture, ønsket vi å samarbeide med NODA fordi vi fikk tips om at de hadde et veldig godt nettverk i Tromsø og var flinke til å jobbe ut mot publikum. Med Cathedrals of Culture så vi etter samarbeidspartnere til visningene i alle de største byene og når vi i Oslo og Bergen jobbet med Norsk design og arkitektursenter og Bergen Arkitektforening, var det helt naturlig å samarbeide med Nordnorsk design og arkitektursenter. Vi var veldig fornøyde med samarbeidet og følte vi hadde en lokal ambassadør for filmen som hadde engasjement og tyngde. Vi håper vi får anledning til å samarbeide med NODA i framtiden."
Øistein Refseth
MER FILM I VEST

Takket være NODA fikk elevene på Borgtun skole et gratis designkurs: ”Vi lærere ser at et slikt kurs er nyttig på mange forskjellige måter. Det er flott for elevene at det komme folk utenfra, det skaper interesse og nysgjerrighet. Elevene trenger å møte fagfolk/eksperter innen forskjellige felt. Det er lettere for elevene å se at det de lærer «hører det virkelige livet til», noe de ikke alltid ser ellers i skolehverdagen. Lærerskolestudentene, som var i klassen i den perioden elevene fikk dette design-kurset, var også med hele dagen. De mente alle at dette hadde vært veldig nyttig for dem som studenter, og at dette burde vært noe som de ble tilbudt i lærerutdanningen. Vi lærere, som er tilknyttet klassen, er også positive til et slikt kurs. Både de fem «yrkene» som var representert her og mange andre kunstneriske og yrkesmessige områder vil kunne være aktuelle for elever i alle aldre. Det har overføringsverdi til mange fag vi har på skolen i dag, i tillegg til at det gir motivasjon og skaper at avbrekk i den daglige rutine."
Camilla Jakobsen og Sonja Furuhovde 
Klasse 6B, Borgtun skole


Uttalelse fra et par utvalgte fagutøvere:

”Vi  gir vår fulle støtte til prosjektet Design- og Arkitektursenter i  Nord-Norge. Et design- og arkitektursenter i Nord-Norge, kan som DogA i Oslo,  bli en samlende arena for tverrfaglighet, innovasjon, debatt og nettverksbygging for fagfeltene design, arkitektur, by-sted-og landskapsplanlegging.
Gjennom bla bibliotek, utstillinger, fagmøter, dag-og kveldsmøter, verksted for barn og unge kan det nye senteret gi  oppmerksomhet om og økt forståelse for design og arkitektur i Nord-Norge og Nordområdene.”
Borealis Arkitekter AS 

”Vi på Steinsvik Arkitektkontor mener dette er et veldig bra initiativ. Det er absolutt tiltrengt et sted der Nord Norge kan vise frem sin kompetanse både på lokalt men også nasjonalt plan. Et design- og arkitektursenter vil styrke mange fagområder innenfor design lokalt og bidra til at viktig kompetanse beholdes i landsdelen fremfor at den migrerer ”sørover”. Vi ser klart for oss at dette senteret kan fungere som samlingssted for mange faggrupper innen designfagene, men også at det kan være et sted der man kan knytte kontakter ut mot andre fagfelt og arenaer for å styrke vår rolle som aktør i næringslivet. Viktige momenter for Design senteret vil være: Åpent hus, muligheter til å bare ”slenge” innom. Kafè som fungerer som samlingspunkt Aktiviteter gjennom hele året, for fagfolk, ”folk flest” eller barn, noe hver for seg, men man kan også se for seg at det kan være en arena der fagfolk og ”folk fest”, gamle som unge kan møtes for å diskutere aktuelle saker. Ha en usnobbete ”folkelig” profil, snakke samme språk som folk flest. Et sted for faglig påfyll. Faglitteratur bibliotek. Kanskje ha et verksted for utleie til designere og arkitekter i startgropen. Øke kjennskap til de ulike arkitektfagene og dermed øke markedsgrunnlaget. Oppfordre til debatt blant arkitekter ”yes is more”. Skape lavere terskel for å komme inn i arkitektur debatten. Utstillinger men fokus på folkelig kommunikasjon.”
Steinsvik Arkitektkontor AS

”Idéen om et design- og arkitektursenter i Nord-Norge og i Tromsø er god, fremtidsrettet og tidsriktig! Næringslivet i nord er i sterk utvikling, Norge satser nasjonalt på utvikling i nordområdene, og et design- og arkitektursenter vil være med på å styrke, synliggjøre og understreke denne utviklingen. Et slikt senter er interessant og viktig på ulike samfunnsnivå.Momenter i denne sammenheng: Et sted hvor ulike fag kan møtes og utvikles. Et samlende punkt for ulike greiner innenfor design-, arkitektur- og planfag. Bidra til økt dialog mellom faggrupper. Bidra til økt grad av tverrfaglig arbeid og tenking. Økt synliggjøring og markedsføring av landsdelen (også interessant i turistsammenheng). Synliggjøring av kompetanse innenfor ulike greiner av design- og arkitekturfagene. Kompetanseformidling. Utvikling av fagkompetanse i landsdelen. En arena for engasjement og samfunnsdebatt (‘Åpent hus’). Kunnskapsløft for skolebarn og skoleungdom, eks. gjennom aktiviteter og utstillinger. Et design- og arkitektursenter vil være en ny attraksjon i Tromsø og i landsdelen, og vil utvilsomt kunne bidra til økt verdiskaping i nord. Et design- og arkitektursenter i Nord-Norge er nødvendig og tiltrengt og kan bidra til så mye positivt at dette kan vi ikke si nei til.  Idéen om og initiativet til opprettelsen av et design- og arkitektursenter får Asplan Viak sin fulle støtte.”
Ann-Kjersti Johnsen
Kontorleder, Asplan Viak



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar